Hikayemiz

Kurucu Sefilizâde Hacı Mehmed Ağa(1852-1927)
Firmamızın kurucusu Sefilizâde Mehmed Ağa. 1875 yılı itibarıyla Eskişehir Taşbaşı Mevkiinde “Helvacı ve Şerbetçi” olarak işe başlanmıştır. Kendine özel üretim tarzıyla kısa zamanda ün salmış ve çevre il ve ilçelerden den talep edilir olmuştur. Fakir ve garipleri gözeten yaklaşımlarıyla tanınan Sefilizâde Mehmed Ağa, cömertliğini devlet yardımlarında da göstermiştir. I. Dünya Savaşı sürecinde Donanmaya Yardım kampanyasına yüklü bir bağışta bulunduğundan kendisine Donanma-yı iane Madalyası takdim edilmiştir.

İkinci kuşak; Sefili Ahmet Bey(1886-1959)
Sefilizâde Hacı Mehmed Ağa’dan işi devralan oğlu Sefili Ahmet Efendi, babasından öğrendiği metotla(El almak) helva ile birlikte Banka Caddesi’ndeki dükkânda yağ ve tahin imalatı da yapmıştır. Dönemin koşulları gereği I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde, İstiklal Savaşı’nda ise Batı Cephesinde savaşmıştır. Bu nedenle hem Çanakkale, hem de İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir. Sefili Ahmet Bey’in savaş cephelerinde olduğu dönemlerde küçük yaşına rağmen işleri 3. Kuşaktan Osman Bey sürdürmüştür.
Üçüncü Kuşak; Osman Bey(1903-1981)
Osman Bey, aile büyüklerinin Dünya ve Kurtuluş Savaşı’nda olmalarından dolayı, küçük yaşta işlerin başına geçmek zorunda kalmıştır. Yetiştiği ortam gereği “Ahilik Geleneği” çerçevesinde temel düsturu “Dürüst ve İlkeli Ticaret” olmuştur. Osman Bey, Soyadı kanunu ile birlikte “Canbulat” soyadını almıştır. Osman Canbulat, üretim süreçlerinin her aşamasında çocukluğundan beri yer aldığından, işleri genişletmiş ve geleneksel üretim tarzını Taştekin caddesindeki dükkânlarında sürdürmüştür. Tahin Helvası üretiminin yanında yağ ve tuz ticareti ile ürün çeşitliliğini artıran Osman Canbulat yenilikçi fikirleri çocuklarına da aşılamıştır.



Dördüncü Kuşak; Mehmet Canbulat(1935-2020), Erdoğan Canbulat(1938-2003) ve Ekrem Canbulat(1946)
Osman Canbulat’ın çocukları, Mehmet, Erdoğan ve Ekrem Canbulat, helva üretimlerine Taşbaşı’ndaki istimlak nedeniyle (1989), Değirmen Sokaktaki evlerinin altındaki dükkânda devam etmiştir. Halen aynı dükkânda hizmet vermekte olan Tanınmış Helvacı, önündeki insan kalabalığı ile bilinir. Üretim süreçleri genelde büyük kardeşlerin öncülüğünde devam etmiş, sırası ve zamanı gelen işleri büyüklerinin denetiminde sürdürmüştür. Dördüncü kuşağın son temsilcisi Ekrem Canbulat ise firmanın bu günlere gelmesinde önemli bir köşe taşı olmuştur. Özellikle çocukları Özgür ve Onur’un çağcıl önerileriyle Ahilik geleneklerini sentezlemiştir. Böylelikle “Dürüst ve İlkeli Ticaret Anlayışını” firmanın temel düsturu haline getirmiştir.
Beşinci Kuşak; Özgür Canbulat ve Onur Canbulat
Ailenin beşinci kuşak torunu olan ve tüm bu üretim süreçlerinde çocukluğundan beri yer alan Özgür Canbulat, ata emaneti helva yapım formülü ile geleneksel tarzdaki üretimlerini sürdürmektedir. Gelişime açık, çağa uyum sağlayan yapısı sayesinde, Kardeşi Onur Canbulat ile iyi bir sinerji yakalayan Özgür Canbulat, temel felsefesini “Geleneksel Üretim Tarzıyla Geleceğe Geçmişten Doğal Bir Tad Bırakmak” olarak özetlemektedir.
Beşinci kuşağın en genç temsilcisi olan Onur Canbulat ise Dijital Çağa uyum sağlama konusuna özel önem vermektedir. Çocukluğundan beri “Geleneksel Üretim Süreçlerinde” yer alan, ancak 21. Yüzyılın Bilişim Çağı olduğunun ve bunun gereklerinin yerine getirilmesini savunan bir stratejiye sahiptir. Onur Canbulat, hem Ar-ge / ürün geliştirme süreçlerinde, hem de büyüme stratejileri ve dijital pazarlama konusunda yoğun çaba sarf etmektedir.
Helvada 5. Kuşak - Taşbaşı Eski Dükkanımız